Bygger testlab for fremtidens boliger

OBOS Living Lab skal utforske fremtidens hjem med utgangspunkt i det aller viktigste: De som skal bo der.

Published 28. november 2019
Obos vollebekk

De tre øverste etasjene i Living Lab på Vollebekk fylles med ekte beboere og avansert teknologi innen blant annet sensorikk som skal testes for å finne frem til fremtidens boformer. (Ill. Oxyvisuals/LIllestrøm Arkitekter)

OBOS Living Lab skal utforske fremtidens hjem med utgangspunkt i det aller viktigste: De som skal bo der.

OBOS Living Lab reiser seg nå på Vollebekk i Oslo, og skal bli et levende laboratorium for fremtidens boliger, med beboeren i sentrum. Her skal 36 leiligheter fylles med nye ideer, konsepter og løsninger.

Raskt voksende byer, knapphet på arealer og et stort behov for bærekraftige løsninger utfordrer måten vi lever på. Samtidig gir den teknologiske utviklingen mange nye muligheter. Men hvordan kommer vi egentlig til å bo i fremtiden?

Beboere i fokus

Målet er å finne løsninger som gir folk et enklere og bedre liv.

- Vi ønsker å teste ut nye løsninger i et virkelig miljø, og testlaben gir oss en unik mulighet til dette. Her vil leietakerne bidra med erfaringer underveis og delta i forskningsprosjektene, sier prosjektleder Ingemund Skålnes i OBOS.

De første beboerne flytter inn når bygget står ferdig i 2021.

Obos vollebekk 2
OBOS Living Lab vil være en testarena for bransjen.

Fleksibelt bygg fylt med sensorer

Bygningen vil være fleksibel med mulighet til å enkelt skifte ut tekniske løsninger eller endre planløsninger underveis. Det vil også installeres sensorer som vil kunne måle alt fra lys- og luftkvalitet til temperatur og støy. Gjennom kontinuerlig datainnsamling fra sensorer kan vi lære mer om hvordan bygningen fungerer og hvilken påvirkning beboerne har.

Samarbeid med bransjen

OBOS Living Lab vil være en testarena for bransjen. Bedrifter vil kunne få muligheten til å prøve ut nye ideer og produkter. Dermed øker innovasjonstakten og nye løsninger kommer fortere ut til brukerne.

- Vi er nå i en innledende fase for å finne ut hvilke temaer og problemstillinger vi skal se nærmere på. Gjennom samarbeid med bransjen og forskningsmiljøene ønsker vi å finne de gode løsningene for folk. Erfaringene vi tar med oss vil påvirke hvordan vi bygger boliger i fremtiden, sier Skålnes.

Artikkelen ble produsert og publisert av OBOS