• Bli kjent med folka i klyngen

Bli kjent med folka i klyngen: Lars Chr. Fredenlund i Cobuilder

Cobuilder har et mål om å få data og informasjon til å flyte fritt mellom alle aktører.

Published 22. September 2022
Fredenlund

Lars Chr. Fredenlund, administrerende direktør i Cobuilder

Hvem er du?


Administrerende direktør, trebarnsfar, og utdannet snekker. Mat er en lidenskap! Har alltid bagasjen full av mat når jeg kommer hjem fra utlandet. Jeg brenner også for barne- og ungdomsidretten. Jeg har trent barn i 30 år, og jobbet for å få finansiert både kunstgressbaner og bandybaner på Hosle i Bærum.

Hva er heispitsjen din?


Cobuilder har tidligere bidratt til å løse bransjeutfordringer som dokumentasjon rundt bruk av kjemikalier, og dokumentasjon av produkter i prosjekter. Nå har vi et mål om å løse den store utfordringen for næringen, nemlig at data og informasjon flyter fritt mellom alle aktører. For å løse dette må det etableres et felles digital språk basert på standarder. Vårt bidrag er dataordboken Define, som vi har utviklet sammen med internasjonale bransjeaktører. Organisasjoner som jobber med å etablere høykvalitetsdata på denne måten kan blant annet spare tid til administrasjon, skape synergier i næringen og på tvers i egen organisasjon, etablere sømløse forretningsprosesser med samarbeidspartnere og kunder, og gjøre beregninger av karbonutslipp basert på reelle data. Jeg er overbevist om at overgangen til karbonnøytralitet og sirkulærøkonomi kun er mulig gjennom moderne digital teknologi. Men vi må starte den reisen med data man kan stole på, og som alle er enige om.

Skjer det noe spennende hos dere nå?


Vi har akkurat signert en avtale med Standard Norge og BSI, standardiseringsmyndighetene i Storbritannia. Dette er et viktig neste steg for oss i det britiske markedet. Ellers har vi jobbet hardt gjennom sommeren med å hjelpe tsjekkiske myndigheter med utviklingen av deres BIM-strategi, da de bruker Define som en viktig byggekloss.

Hvordan ønsker dere å samarbeide med andre klyngemedlemmer?


Data er noe alle i bygg- og anleggsnæringen må forholde seg til, uavhengig av hvor man befinner seg i verdikjeden. Uansett om man er en entreprenør, produsent, arkitekt eller bygningseier, vil alle til syvende og sist være avhengig av høykvalitets data som ligger i ulike databaser og BIM verktøy. Vi ønsker å jobbe med alle klyngemedlemmer som ønsker å bidra til å etablere et felles digitalt språk, som kan sørge for sømløs informasjonsflyt på tvers av aktørene i næringen. Det er sannsynligvis den beste måten å oppnå høyere produktivitetsvekst, og samtidig bidra til å oppfylle ambisiøse miljømål.

Vi har en åpen dør og det er selvfølgelig bare å slå på tråden til meg. Kom gjerne på en kaffe!