• Bli kjent med folka i klyngen

Møt Fredrik fra Hive Autonomy

En robotikk-nerd, som gikk fra kode til kommersielt for å gjøre norske roboter kule på verdensscenen. Møt Fredrik fra Hive Autonomy!

Published 12. September 2024
Fredrik Hive Autonomy

Fredrik Bringager, CCO, Hive Autonomy

Hvem er du Fredrik?

Mitt navn er Fredrik Bringager, jeg er utdannet sivil ingeniør innen robotikk og AI, men konverterte etter endt studie til kommersiell side og jobber nå som CCO i Hive Autonomy.

Med bakgrunn som både teknikker og kommersiell leder i Hive har jeg de siste årene fått lov til å ta prosjekter innen kunstig intelligens og automatisering fra tegneblokka til virkelighet noe som har vært utrolig spennende. Spesielt er det inspirerende å se at norsk industriellteknologi er konkurransedyktig og i flere sammenhenger også ledende på en global arena med store internasjonale aktører!

Fortell litt om hva dere i Hive Autonomy gjør. Hva er "heispitsjen" deres?

I Hive Autonomy bygger vi fremtidens plattform for fjernstyrte og selvkjørende industrielle maskiner. I anleggsbransjen inkluderer dette typisk hjullastere, dumpere, og gravemaskiner. For å gjøre maskinene intelligente ettermonterer vi sensorer og selvutviklet programvare på kundens eksisterende maskiner, og kobler deretter maskinene til vår kontrollpaltform for autonom og fjernstyrt operasjon.

Med teknologiens kapabiliteter vil en operatør ha mulighetene til å styre flere ulike typer maskiner samtidig fra en sentralisert kontrollstasjon, noe som betyr at arbeidsstyrken kan flyttes bort fra potensielt farlige områder samtidig som de ikke lenger trenger å være fysisk tilstede på site. Med andre kan ord kan en anleggsoperasjon med hjullastere og dumpere eksempelvis lokalisert i Kristiansand styres fra et kontrollsenter i Oslo eller motsatt.

Målet bak teknologien er å øke bransjens effektivitet ved å gi operatørene verktøy for å utnytte tiden på jobb mer effektivt, samtidig som vi flytter operatørene bort fra potensielt farlige arbeidssituasjoner. Vi ser også at teknologien øker bransjens attraktivitet, spesielt for fremtidens generasjon arbeidstakere som trives med å bruke mye tid bak skjerm i et interaktivt digitalt miljø.

Skjer det noe spennende hos dere nå?

Fortiden skjer det veldig mye spennende hos oss. Blant annet har vi satt vår første fjernstyrte og autonome hjullaster i drift hos Yara hvor vi følger spent med på hvordan operatørene hos Yara tilpasser seg den nye arbeidshverdagen. Snart vil man også se fjernstyrt havnekran i Moss havn, og autonome og fjernstyrte terminal traktorer på ASKO sine terminaler i både Horten og Moss. Med andre ord er det travle dager hos oss, dog super spennende tider!

Og til slutt, hvordan ønsker dere å samarbeide med andre i klyngen?

Vi ønsker å være en aktiv bidragsyter i klyngen og bistå med vår kompetanse innen avansert teknologi, samt innsikt i det å ta ambisiøse fremoverrettede teknologiprosjekter fra power-point til virkelighet. Vi ser også frem til å bidra i diskusjonsforumer for å dele erfaringer relatert fremtidens operasjon og hvordan vi sammen kan gjøre bransjen attraktiv for fremtidens arbeidstakere.

Nylig etablerte vi et testsenter i Kristiansand for å gi industrien hands-on erfaring knyttet til mulighetene som kommer fremover. Vi håper flere av klynges medlemmer har lyst til å ta turen ned til Sørlandet for å test fjernstyrte og autonome bygg- og anleggsoperasjoner med egne hender!