Har du jobb å tilby ukrainske flyktninger?
Mange lurer på hvordan de kan bidra med å få ukrainske flyktninger i jobb. Her kan du lese mer om hvordan du går fram.
Published 18. May 2022UDI forbereder seg på at det kan komme 30 000 ukrainske asylsøkere til Norge i år. Disse menneskene har ikke bare vonde minner med seg i bagasjen, de tar også med seg verdifull kompetanse inn til landet vårt. Regjeringens beslutning om midlertidig kollektiv beskyttelse gir ukrainske flyktninger rett til arbeid i Norge, og NAV kan hjelpe deg med å få tak i den kompetansen du trenger.
Kollektiv beskyttelse gir ukrainere rett til arbeid
Regjeringen besluttet i mars å gi midlertidig kollektiv beskyttelse til ukrainske borgere. Ordningen innebærer at ukrainere som kommer til Norge slipper individuell vurdering, og kan i stedet gis oppholdstillatelse for inntil ett år. Tillatelsen gir blant annet rett til arbeid, og kan forlenges utover et år dersom situasjonen vedvarer.
Flyktninger med oppholdstillatelse har rett, men ikke plikt, til å delta i et kommunalt introduksjonsprogram. Lønnet arbeid kan inngå som del av dette programmet. Om du ønsker å tilby praksisplasser som del av introduksjonsprogrammet kan du kontakte NAV eller flyktningtjenesten i din kommune.
Har du jobb å tilby? Ta kontakt med NAV
Det er NAV som er ansvarlig for å matche ledige med virksomheter som trenger arbeidskraft. Her er en oversikt over kanalene du kan bruke:
- Virksomheter som har ledige jobber kan henvende seg til NAVs markedskontakter i fylkene
- Du kan også lyse ut stillinger på NAV arbeidsplassen
- Det er mulig å melde inn behov via NAVs kontaktskjema for arbeidsgivere. Her kan du også melde inn ønske om samarbeid (rekruttering/inkludering)
- Du kan kontakte NAVs arbeidsgivertelefon 55 55 33 36, og blant annet få hjelp til stillingsutlysninger
- Dersom virksomheten din er representert flere steder i landet, kan du kontakte Arbeids- og velferdsdirektoratet
Andre nyttige lenker
- Veiviser for inkludering i arbeidslivet
- På NHOS nettsider finner du råd til virksomheter, og informasjon om regelverk og kontaktpunkter til andre relevante instanser
- UDI har en egen informasjonsside om flyktningsituasjonen for myndigheter, frivillige og samfunnsaktører
- Integrerings- og mangfoldsdirektoratet tilbyr aktuell informasjon om norskopplæring, samfunnskunnskap og introduksjonsprogram for ukrainske flyktninger